Węgiel to popularne paliwo, służące do palenia w kotłach węglowych. W nowoczesnych urządzeniach spalanie jest bardzo dobre, powstaje dużo energii, które zostaje zużyta na ogrzewanie budynków oraz pomieszczeń. Węgiel może różnić się jakością, na którą wpływa jego kaloryczność, ale też czystość oraz wilgotność. Najczęściej dostępny jest węgiel workowany lub sprzedawany luzem. Worki z węglem zapewniają łatwy transport surowców, ale też bezpieczne przechowywanie i wygodne dawkowanie.
Właściwości i rodzaje węgla
Najczęściej spotyka się węgiel o drobnej granulacji, jakim jest ekogroszek lub grubszy opał — np. orzech i kostka. Ekogroszek dedykowany jest głównie do kotłów z automatycznym podajnikiem. Zapewnia to bezobsługowe dawkowanie węgla, przez co ogrzewanie jest ekonomiczne oraz wydajne. Węgiel workowany charakteryzuje się też dobrą wilgotnością — folia chroni surowiec przed zmoczeniem. Suchy węgiel łatwiej się pali, a podczas spalania nie wydziela się dym. Każdy węgiel ma określone parametry, które wpływają na jego klasę. Przy wyborze opału warto zwrócić uwagę na jego kaloryczność. Im jest ona większa, tym węgiel dostarcza więcej energii. W przypadku węgla workowanego wszystkie potrzebne informacje mogą znajdować się na opakowaniu. Zaznaczona jest tam również zawartość popiołu, spiekalność oraz wilgotność. Niska zawartość popiołu charakterystyczna jest dla produktów wysokiej jakości. Podczas spalania surowców powstaje mało odpadów, wpływa to pozytywnie na kocioł węglowy oraz ogranicza prace porządkowe i konserwacyjne przy piecu. Na workach węgla powinna widnieć informacja o pochodzeniu opału.
Zalety kupowania węgla workowanego
Opał workowany jest łatwy w transporcie, ale też w przechowywaniu. Dzięki opakowaniom foliowanym unika się zabrudzeń podczas transportu lub dosypywania do pieca. Węgiel workowany pozwala też określić wydajność pieca. W jednym worku znajduje się zwykle 20 lub 25 kg opału. Pozwala to oszacować dzienne spalanie. Opakowanie foliowe jest bardzo wytrzymałe i estetyczne. Węgiel można wygodnie układać w równych warstwach, np. pod ścianą w kotłowni. Dozowanie węgla również jest proste — wystarczy otworzyć worek z węglem i wsypać opał wprost do pieca. Podczas czynności ograniczone jest ryzyko zapylenia pomieszczenia oraz zabrudzenia podłoża. Folia zapewnia też ochronę przed przemoczeniem surowców, podczas składowania oraz transportu. Worki udaje się ułożyć na paletach i łatwo przewieźć w wybrane miejsce. Węgiel workowany, okryty dodatkową plandeką może być nawet przechowywany na świeżym powietrzu.