jak zrobić steka

Stek to jeden z ulubionych sposobów przygotowywania mięsa na całym świecie. Możesz łatwo przygotować stek w domu, używając następujących kroków:

  1. Wybierz odpowiedni kawałek mięsa do steku. Najlepsze kawałki mięsa do steku to polędwica, rostbef lub sznycel. Ważne, aby mięso było dobrze oczyszczone z tłuszczu i kości.
  2. Przygotuj mięso do grillowania. Przed grilowaniem warto lekko oprószyć mięso solą i pieprzem, a następnie odstawić je na 30 minut, aby nabrało smaku. Możesz też posmarować mięso ulubionymi przyprawami lub sosami.
  3. Podgrzej grill lub płytę grzejną. Grill powinien być nagrzany do temperatury około 200-230 stopni Celsjusza. Płyta grzejna powinna być nagrzana do maksymalnej temperatury.
  4. Grilluj mięso. Umieść mięso na grillu lub płycie grzejnej i grilluj je przez około 4-5 minut z każdej strony, aż będzie gotowe według preferencji. Dla steków rare (krwistych) grilluj przez 4 minuty z każdej strony, dla steków medium (średnio wysmażonych) grilluj przez 5 minut z każdej strony, a dla steków well done (dobrze wysmażonych) grilluj przez 6-7 minut z każdej strony.
  5. Odstaw mięso na chwilę, aby odpoczęło. Po grillowaniu odstaw mięso na kilka minut, aby odpoczęło i zmiękło. Następnie pokrój je na kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami.
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić pączki?
Następny artykułJak zrobić makaroniki?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here