stoły chłodnicze

Nowoczesne restauracje zatrudniają personel o wielu specjalnościach, a skala ich działalności bywa naprawdę duża. W tych warunkach warto zwracać uwagę na odpowiednie wyposażenie, którego zadaniem winno być zapewnienie niezbędnej ergonomii oraz sprawności działania wszystkich zatrudnionych. Urządzeniami, które temu służą, są między innymi stoły chłodnicze.

Stoły chłodnicze – podstawowe informacje

Stoły chłodnicze to wysokiej klasy, specjalistyczne wyposażenie lokali gastronomicznych. Ich podstawowym zadaniem jest pomoc w szybkim i sprawnym przyrządzaniu potraw. Służy temu opcja magazynowania surowców i produktów we wnętrzu urządzenia – możliwe jest więc szybkie sięgnięcie po nie w czasie komponowania dań.

Materiały, z których wykonane są stoły chłodnicze, gwarantują też utrzymanie wysokiego poziomu higieny, co w przedsiębiorstwach tej branży jest jednym z podstawowych wymogów. Stal nierdzewna, z której zwykle produkowane są sprzęty tego typu, jest przy tym materiałem bardzo trwałym, zapewniającym długi okres użytkowania urządzeń.

Najczęściej stół chłodniczy jest wyposażony w blat roboczy, na którym przygotowuje się potrawy; w większości wypadków w jego skład wchodzą również szafki, służące do przechowywania najbardziej niezbędnych na danym stanowisku pracy surowców. Niekiedy spotyka się również modele, wyposażone w elementy konstrukcyjne, służące szybkiemu zamrażaniu przygotowanych już potraw.

Stoły chłodnicze – jak dobrać odpowiedni model dla naszego lokalu?

Dobierając stół chłodniczy, odpowiedni do naszego lokalu, warto przede wszystkim brać pod uwagę rozmiar i specyfikę działalności danej placówki. Dzięki temu możliwe jest ustalenie wielkości i pojemności urządzenia – powinna ona odpowiadać faktycznemu natężeniu ruchu. Duża ilość klientów, których należy obsłużyć w krótkim czasie, powoduje, że stosowanie urządzeń, zapewniających sporą powierzchnię podręcznych magazynków chłodniczych, jest uzasadnione ekonomicznie. W przypadku nastawienia na klienta mniej masowego można stosować urządzenia o mniejszej pojemności.

Niebagatelną rolę gra również urządzenie i rozplanowanie kuchni. Stół chłodniczy ma bowiem z jednej strony stanowić uzupełnienie pozostałych sprzętów, które znajdą się w tym pomieszczeniu, z drugiej natomiast – jego rozmiary muszą pozwolić na wpasowanie go w układ pomieszczenia, w którym się znajdzie. Warto również zastanowić się nad modelem umożliwiającym szybkie zamrażanie przygotowanych na stole produktów, o ile tego typu sprzęt znajdzie zastosowanie w naszym konkretnym przypadku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here