Paleo dieta – żywienie na tropach prehistorii

0
76

Paleo dieta została opracowana, wzorując się na diecie człowieka paleolitycznego, który według badań odznaczał się dużo lepszym zdrowiem niż ludzie współcześni. Jest ona oparta na produktach całkowicie naturalnych i wyklucza spożywanie przetworzonej żywności.

Jak powstała paleo dieta?

Ojcami paleo diety jest dwóch uczonych amerykańskich dr S. Boyd Eaton z uniwersytetu Amory w Atlancie oraz Dr Loren Cordain – profesor Colorado State University, Pierwszy z nich stworzył teorię dotyczącą diety idealnej dla organizmu ludzkiego, która byłaby inspirowana dietą praczłowieka, a drugi z nich praktycznie ją opracował.

Główną zasadą, którą należy kierować się przy stosowaniu paleo diety, jest: wysoka zawartość białka.

Powinna ona bazować na jedzeniu dużych ilości chudego i nieprzetworzonego mięsa, bez spożywania mięsnych produktów przetworzonych, takich jak kiełbasy kaszanki, pasztety itp.

Istotne znaczenie w paleo diecie ma zredukowania ilości spożywanych węglowodanów jedynie do owoców i warzyw.

Uczeni wskazują również na znaczenie unikania zbożowych produktów przetworzonych, a także rezygnację z ziemniaków, nabiału oraz cukru i soli.

Zalety paleo diety

Paleo dieta umożliwia kontrolowanie gospodarki tłuszczowej i insulinowej oraz całkowitą redukcję potraw ciężkostrawnych, przez co przyczynia się do profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Chociaż zakłada ona spożywanie dużej ilości białka, może być stosowana jako dieta odchudzająca, która doskonale sprawdza się w zmniejszaniu otyłości brzusznej.

W związku z odrzuceniem produktów zawierających gluten,  paleo dieta może znaleźć też zastosowanie przy leczeniu celiakii, uczulenia na gluten czy choroby Hashimoto oraz chorób autoimmunologicznych.

Kontrowersje w związku z paleo dietą

Należy pamiętać, że paleo dieta nie zawsze bywa odpowiednio zbilansowana, co może przyczynić się do powstawania niedoborów witamin i składników mineralnych. Duża zawartość białka charakterystyczna przy tym sposobie odżywiania może mieć wpływ na obciążenie nerek i zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej. Jeśli jadłospis paleo diety nie będzie umiejętnie zbilansowany, nie zapewni on właściwej ilości energii, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Nieumiejętnie stosowana paleo dieta może przyczynić się do:

  • przekroczenia norm stężenia cholesterolu we krwi,
  • niewłaściwego funkcjonowania nerek i wątroby,
  • nowotworów jelita grubego i prostaty,
  • osteoporozy,
  • niedobory witaminy D, wapnia oraz innych minerałów.

Chcąc stosować paleo dietę, najlepiej robić to w konsultacji z dietetykiem oraz korzystając z cateringu dietetycznego, który zapewni opracowane przez specjalistę właściwie zbilansowane posiłki dostarczające organizmowi niezbędną ilość substancji odżywczych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here