ciąża

Okres ciąży oraz karmienia piersią to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety. Niemniej jednak musimy zwracać szczególną uwagę na to, jakie produkty spożywamy oraz jakie leki i suplementy diety przyjmujemy. Oto trzy rzeczy, na które należy uważać zarówno w czasie ciąży, jak i podczas karmienia piersią.

Niedobory pokarmowe

Kobiety w ciąży oraz matki karmiące często cierpią na niedobory witamin i składników mineralnych. Pomoże je uzupełnić spirulina, która zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Spirulinę możemy dodawać do żywności bądź przyjmować w postaci suplementów diety. Jest ona bogata przede wszystkim w składniki, które są niezbędne w diecie kobiet ciężarnych i młodych mam, a mianowicie w białko, witaminy z grupy B, kwas GLA, kwas foliowy, selen, żelazo.

Dzięki temu spirulina:

  • obniża ciśnienie,
  • usuwa z organizmu metale ciężkie,
  • zapobiega miażdżycy i udarowi,
  • przeciwdziała powstawaniu nowotworów.

Co istotne, ciąża i karmienie piersią nie stanowią, zgodnie z najnowszymi badaniami, przeciwwskazania brania spiruliny. Niemniej jednak kobiety przyjmujące na przykład leki immunosupresyjne nie powinny po nią sięgać. Przed włączeniem spiruliny do diety należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę.

Leki pod kontrolą

W ciąży, co do zasady, nie powinno się przyjmować żadnych leków poza tymi, które zostały dokładnie przebadane. Tymczasem wiele kobiet uskarża się na bóle głowy, wymioty czy cierpi na anemię. Kobiety ciężarne, bez względu na rodzaj dolegliwości, na jaką cierpią, nie powinny przyjmować żadnego preparatu na własną rękę. Zanim sięgniemy po jakikolwiek lek, musimy udać się do lekarza. Na szczęście kobiety w ciąży przyjmowane są zwykle poza kolejnością, dlatego możemy uzyskać poradę medyka w krótkim czasie. Ta sama zasada dotyczy okresu karmienia piersią. Co prawda mama, po zażyciu leku, może po prostu odciągnąć mleko i nie podawać go maluchowi. Warto jednak zasięgnąć porady specjalisty w zakresie tego, jak długo substancja aktywna będzie przenikać do pokarmu.

Alergeny w żywności

Jakiś czas temu został obalony mit dotyczący tego, że kobiety ciężarne nie powinny spożywać pokarmów potencjalnie uczulających, gdyż mogą one powodować alergię u nienarodzonego jeszcze dziecka. Pomimo tego warto kontrolować, co znajduje się w naszym menu. Niektóre kobiety w ciąży mogą być bowiem podatne na działanie alergenów pokarmowych, nawet jeśli dotąd nic ich nie uczulało. Warto uważać przede wszystkim na:

  • owoce cytrusowe,
  • truskawki,
  • miód,
  • kakao,
  • orzechy.

Oczywiście nie oznacza to konieczności całkowitego eliminowania wyżej wymienionych produktów. Wprowadzajmy je do naszej diety powoli, obserwując przy okazji nasz organizm. Matki karmiące powinny również uważać na swoją dietę. Mowa tutaj głównie o alergenach, które, niestety, przenikają do mleka matki. Jeśli zauważymy u malucha wysypkę, świąd skóry czy zwiększony niepokój, warto odstawić potencjalny alergen. Tak jak w przypadku kobiet w ciąży, nie musimy całkowicie eliminować z diety. Obserwujmy jednak swojego maluszka pod kątem ewentualnej reakcji alergicznej. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here